Despre Arhivă

Muzeul Național al Țăranului Român deține una dintre cele mai importante și surprinzătoare colecții de arhivă etnografică din țară. Lumea satului și universul orașului se întâlnesc într-o radiografie multimedia a vieții cotidiene din ultimii 150 de ani: de la fotografia pe sticlă specifică secolului al XIX-lea la oracolul scris sub bancă de liceenii anilor 2000.    

Peste 80.000 de unități arhivistice, acumulate în urma a trei „moșteniri” instituționale (de la Muzeul de Artă Națională, Muzeul de Artă Populară, Muzeul de Istorie a PCR) și completate cu donații, achiziții și producții proprii ale muzeului, analog și digitale, rezultate în urma activității curente de cercetare și acțiune culturală a Muzeului Țăranului.

Materiale variate

Arhiva Etnologică se constituie într-o arhivă documentară de specialitate ce păstrează materiale documentare extraordinar de variate: .

Fotografii

negative pe sticlă cu gelatino-bromură de argint, negative pe film (peliculă de nitrat și acetat de celuloză, poliester), pozitive de epocă pe hârtie fotografică (hârtie albuminată, cu colodiu, gelatino-argentică), diapozitive pe sticlă și film, clișee stereoscopice și stereoscopii

Aparatură fotografică de epocă

aparate fotografice, diavizoare și proiectoare

Înregistrări audio

discuri de ebonită, case audio, CD-uri

Înregistrări video

peliculă 35mm, peliculă 16mm, VHS, BETA, Hi8, U-matic, MiniDV, DVD

Arhivă istorică

arhivă administrativă și corespondență instituțională de epocă


Arhivă de cercetare

note de teren, dosare de cercetare, dosare de expoziții

Fonduri de familie

jurnale, albume de familie, caiete de rețete și alte scrieri personale 

Grafică și artă plastică

proiecte de arhitectură, planșe de modele decorative, caiete de schițe, artă naivă; pictură (în ulei, acuarelă, tempera), grafică, litografie, tehnică mixtă

RO